Jak si vyrobit konopný olej na vaření

Chcete použít vaše léčivé konopí k výrobě různých pokrmů, ale nevíte kde začít? Výroba konopného oleje či konopného másla je často nejnáročnější část vaření a také důvod, proč se mnoho lidí radši uchýlí k vaporizování. Tento návod jsme udělali proto, abychom vám ukázali, jak jednoduchá může být jeho výroba a nejenže je to lehce proveditelné, ale stojí to také za to.

konopný olej na vaření

Pokud jste dosud neobjevili požitek, kterým je konzumace pokrmů s konopným výtažkem, pak jsem nadšený, že Vás mohu provést tímto dobrodružstvím.

Efekt, navozený konzumací potravin s konopným výtažkem, se značně liší od ostatních běžně inhalačních metod. Účinky jsou obvykle delší, silnější a nastupují pomaleji. Z tohoto důvodu je vždy lepší začít s nízkými dávkami a postupně si vyzkoušet, jak vás jejich konzumace bude ovlivňovat, protože je skoro nemožné vypočítat dopředu jejich účinnost.

Konopný olej je pravděpodobně nejuniverzálnější medium pro vaše první kulinářské experimenty. Může být použit pro pečení moučníků, smažení vašeho ranního vejce nebo v zálivce salátu nejen pro vegetariány. Kromě toho, v případě domácího vaření, máte úplnou kontrolu nad jeho přípravou. Má arašídový olej zvláštní místo ve vašem srdci?

Udělejte si doma konopím napuštěný arašídový olej!

Recept na konopný olej na vaření

Složení:

  • 1 hrnek kvalitního mletého konopného květu (nebo méně pro slabší účinek)
  • 1 hrnek oleje na vaření dle vlastního výběru
  • je také vhodné přidat trochu vody pro snížení teploty

Poznámka: Kokosový a olivový olej jsou nejčastější volby; kokosový olej má jemnější chuť, a proto může být použit pro více pokrmů, olivový olej je zase nejčastěji používaným olejem ve většině kuchyní. 

Nástroje:

  • velmi jemné sítko nebo tkanina vhodná k filtrování
  • Grinder (jednoduchý ruční mlýnek funguje nejlépe, ale klidně můžete použít kuchyňské spotřebiče jako mixér či mlýnek na kávu)
  • Hrnec s dvojitým dnem, pomalý hrnec, pánev, atd…

Pokyny:

  1. Namelte si konopí. Můžete použít celou rostlinu nebo jen květy, či trochu od obojího – je to vše jen otázka preference. Pouze mějte na paměti, že pokud budou namleté části malé, mohly by přes sítko skončit v konečném výrobku, takže není úplně ideální namlít vaše konopí na jemný prášek.
  2. Smíchejte vaše konopí s olejem v hrnci s dvojitým dnem nebo nejlépe v pomalém hrnci a zahřívejte na nízký stupeň po dobu několika hodin. Tím nastartujete dekarboxylaci (aktivace THC) bez připálení (které by zničilo aktivní složky).
  3. Vaření může být provedeno různými způsoby: v pomalém hrnci při nízké teplotě po dobu 6-8 hodin za občasného míchání; v hrnci s dvojitým dnem při nízké teplotě po dobu nejméně 6 hodin (8 je lepší) za občasného míchání; nebo v jednoduchém hrnci či pánvi při nízké teplotě po dobu alespoň tří hodin za stálého míchání (pánev je nejvíce náchylná k připálení). Ve všech případech vám doporučujeme přidat do směsi také malé množství vody, aby nedošlo k připálení.
  4.  Bez ohledu na metodu kterou zvolíte, teplota oleje by nikdy neměla překročit 115 °C.
  5. Uvařenou směs přefiltrujte a olej si uskladněte. Pokud možno, při filtrování směs nemačkejte, sice byste získali asi více oleje, ale také byste do něj přidali více chlorofylu. Všechen zbývající rostlinný materiál můžete zlikvidovat. Doba skladovatelnosti konopného oleje je přibližně dva měsíce a může být prodloužena chlazením.

Poznámka: Buďte opatrní při použití oleje pro přípravu pokrmů, které vyžadují vysoké teploty a také nedoporučujeme používat mikrovlnnou troubu. Při vaření s konopným olejem vždy vyberte nejnižší možnou teplotu kdykoli to bude možné, aby se zbytečně nesnižovala potence oleje.

Napiš komentář