Jak vyrobit kompostní čaj pro vaší konopnou rostlinu

Kompostní čaj má super výsledky
Kompost je plný prospěšných mikroorganismů a živin, můžete vzít klasické kompostování o krok dál tím, že jej budete namáčet v odstáté vodě. Cílem kompostního čaje je předat živiny, plísňové kolonie a další prospěšné bakterie buď do půdy, nebo listí vašeho konopí, čímž podpoříte jeho růst a chráníte ho před škodlivými nemoci.

Používání kompostního čaje při pěstování konopí je poměrně nový, ale přesto skvělý způsob, jak podpořit růst vašich rostlin. Organický kompostní čaj prospívá rostlině, chrání ji před různými škodlivými prvky a vytváří bohaté živiny.

Kompostní čaj nemá nahradit všechny půdní přísady, stále existují živiny, které byste měli dále používat, ale pokud je použit jako zálivka půdy, bude skvělým výživným doplňkem.

Jaké jsou výhody kompostního čaje?

komúpstmé čak, příprava

Postřikem vaší konopné rostliny kompostním čajem umístíte prospěšné bakterie na rostliny, které postupně vytlačí škodlivé bakterie a posílí přirozenou schopnost rostliny potlačit různá onemocnění. Při aplikaci do půdy do ní zavedete zdravou populaci mikroorganisů, která zvýší obsah živin, provzdušní retenci půdy, zlepší vstřebávání živin rostliny a pomůže růstu zdravého kořene.

Pěstitelé, kteří kompostní čaj pravidelně používají na svých zahrádkách, plně podporují tuto novou techniku a věří v její přínos. Tato technika vám pomůže snížit množství pesticidů, která pří pěstování budete muset použít tím, že předchází nemocem dříve, než nastanou a vylepšuje přirozený ekosystém.

Kompostní čaj a klíčové složky: Váš recept na zdravé konopí.

Používání kompostního čajeAby váš ekologický kompostní čaj plně využil svůj potenciál, je třeba zajistit, že použijete při jeho výrobě správný postup . Zdravý kompostní čaj musí obsahovat rozpuštěné živiny a mikroorganismy z kompostu. To zahrnuje bakterie, houby, prvoky a hlísty. Hlísti nemají životní cyklus dostatečně rychlý, aby se zvýšila jejich populace v době, kdy připravujete čaj, nicméně u bakterií, hub a prvoků můžete zvyšovat jejich populaci použitím správných potravin a podmínek.

Níže je pět klíčových ingrediencí kompostního čaje doporučených Beneficial Living Centrem, který se nachází ve městě Arcata v Kalifornii a kde nám poradily, jak úspěšně vytvořit čaj, který bude fungovat pro vaše konopí nejlépe.

1. Kompost

Organický kompost je základem pro přípravu čaje. Měl by obsahovat velkou populaci mikroorganismů a je dobré ho skladovat poblíž místa vaší pěstebně plochy, protože to pomůže zajistit, že bude obsahovat organismy s místními patogeny. Kompost, který bude obsahovat vyvinuté mycelium (plísňovou kolonii), je také velmi vhodný.

2. Červy

Červy ve vašem kompostu tráví organický materiál a jejich výměšky obsahují pro vaši rostlinu velmi kvalitní živiny i další mikroorganismy.

3. Ryby

Ze zbytků ryb a korýšů se vytváří kvalitní, na dusík a chitin bohatý produkt, který u rostlin velmi posiluje imunitu a také zvyšuje populaci houby v kompostu.

4. Řasy

Řasy slouží jako zdroj potravy pro houby, které rostou, zatímco se čaj připravuje.

5. Melasa

Melasa slouží jako zdroj potravy pro bakterie, které rostou, zatímco se čaj připravuje.

5 kroků pro výrobu kompostního čaje

Vytvoření samotného kompostního čaje je snadné. Postupujte podle těchto pěti kroků a brzy získáte kvalitní zálivku bohatou na živiny, která vaše konopí udrží zdravé a šťastné.

1. Sestavte si svoji varnu kompostního čaje.

čaj z kompostu
Než začnete budovat vaši varnu kompostního čaje, je třeba vzít v úvahu velikost vaší konopné zahrádky. Většině domácností stačí ocelový zahradní kbelík. Na dolní část nádoby budete muset připojit vzduchové čerpadlo k okysličování vody, aby mikroorganismy mohly dýchat a množit se. Budete také potřebovat 400-mikronový síťovaný pytlík, do kterého budete vkládat ingredience pro čaj. Na internetu si můžete koupit již hotovou čajovou varnu, ale její výroba není příliš náročná a pokud si ji vyrobíte samy, ušetříte spoustu peněz.

2. Sestavte si svůj plán

Vaření čaje vyžaduje určitý čas, a proto je důležité si dopředu naplánovat, kdy chcete čaj použít. Většinou příprava trvá  24-36 hodin v závislosti na množství a teplotě. Nesmíte dopustit, aby se váš čaj vařit příliš dlouho, protože populace mikroorganismů se bude vyvíjet pouze do určitého bodu. Jakmile nebudou mít dostatek kyslíku nebo životního prostoru, začnou umírat a to může znehodnotit váš čaj.

3. Naplňte pytlík na kompost.

Při výrobě vaší první várky čaje dodržujte jednoduchý postup:  Pokud je vaše voda z městského rozvodu, nechte ji pár hodin odstát, aby mohla dýchat a zbavila se chlóru. Naplňte síťovaný pytlík kompostem a vložte ho do nádoby. Jakmile je zaděláno na čaj, udržujte ho mimo dosah přímého slunečního světla a ujistěte se, že vzduchové čerpadlo běží a kyslík je tlačen přes vodu. Čaj bude připraven v zavilosti na teplot od  24 hodin (při průměrné teplotě 26°C) do 72 hodin (při průměrné teplotě 10°C).

4. Dokončení příprav

Existuje několik produktů, které mohou být přidány v polovině procesu vaření, na konci nebo těsně před aplikací. Potrava pro bakterie a plísně mohou být přidány v polovině procesu pro zvýšení počtu mikroorganismů. Navíc produkty jako SeaGreen a Actinovate mohou být přidány před použitím čaje pro další výhody.

5. Aplikace na konopí

Čaj může být použit jako klasická zálivka k podpoře kořenů nebo ve formě postřiku na listy rostliny. Můžete zředit čaj s vodou v poměru až 1 : 20, tedy pokud potřebuje získat vetší množství zálivky, ale nemusíte se bát, samotný čaj nemůže poškodit nebo spálit vaši rostlinu, takže klidně můžete použít neředěnou zálivku. Pokud chcete využít čaj jako postřik na listy, pak se většinou doporučuje zředění vodou 1 : 2.

Nepoužívejte čaje, pokud používáte odkapávací pěstební systémy, protože se pak mají tendenci ucpávat.

Napiš komentář