Jak správně vysušit konopí

Po měsících netrpělivého čekání nakonec sklidíte vaši voňavou úrodu a už se prostě nemůžete dočkat, až ji konečně budete moci vyzkoušet. Nejprve je ale třeba ji správně vysušit. I když můžete být v pokušení, abyste co nejrychleji vaše konopí vysušili, prodloužením procesu sušení květin za kontrolovaných podmínek vám poskytne mnohem lepší produkt hned pro několik důvodů.

 Správné sušení konopí zvyšuje jeho potenci

sazenice cannabis SAPPHIRE OGKonopí produkuje kyselinu tetrahydrocannabinolic (THCA) a další kanabinoidy prostřednictvím procesu zvaného biosyntéza, ve které jsou některé sloučeniny postupně převedeny do nových směsí. Například z THCA se stane hlavní psychoaktivní sloučenina v konopí THC.
Tento proces není zcela u konce v době sklizně. Pokud budete mít vaše čerstvé konopí uloženo při teplotách mezi 15 až 20 °C a při vlhkosti mezi 45-55 %, bude konverze THCA na THC dále pokračovat. Vaše konopné palice, vysušené tímto pomalým způsobem, získají mnohem vyšší potenci. Při rychlém sušení v teplých a suchých podmínkách se tento proces zastaví mnohem rychleji.

Sušení ovlivňuje chuť a kvalitu kouře

Mnohé z aromatických sloučenin (terpenů), které jsou v konopí obsaženy a ovlivňují jeho unikátní vůni a chuť, jsou velmi nestálé a mohou degradovat či se zcela odpařit již při trochu vyšších teplotách. Pomalým sušením při nízkých teplotách budou tyto terpeny lépe zachovány než při rychlém procesu sušení.
Nízké tepelné podmínky také vytváří optimální prostředí pro enzymy a aerobní bakterie, které rozkládají zbylé minerální látky a nežádoucí cukry produkované rozkladem chlorofylu v průběhu procesu sušení. Přítomnost těchto cukrů a zbylých minerálních látek způsobuje pálení hrdla při kouření nesprávně usušeného konopí.

Správné sušení konzervuje konopí

Správné sušení vám umožní ukládat vaše konopí po dlouhou dobu bez obav z plísně nebo ztrátu obsahu kanabinoidů. Dobře vysušené konopné palice mohou být uloženy ve vzduchotěsné nádobě na chladném a tmavém místě po dobu až dvou let, aniž by došlo k významné ztrátě potence.

Jak tedy správně sušit konopí ?

Existuje mnoho způsobů, jak sušit konopné palice. My se ale soustředíme na ten nejjednodušší a nejjistější způsob, jak získat kvalitní sušené konopí z vaší sklizně.

Počáteční fáze sušení

Nejpopulárnější způsob je uříznout 30-40 cm dlouhé větve z rostliny, odstranit nepotřebné listy a pak je zavěsit na provaz nebo drát. Někteří pěstitelé pověsí celou rostlinu, zatímco jiní uříznou samotné palice z větví a umístí je na sušící stojany.

Bez ohledu na to, který způsob si zvolíte, měli byste uložit vaše sklizené konopí v temné místnosti se stálou teplotou v rozmezí 15 až 20 °C a vlhkostí kolem 45-55 %. Nejlépe ještě s malým ventilátorem, který bude jemně cirkulovat vzduch v místnosti. Toto kontrolované prostředí je velmi důležité pro zachování chuti a vůně vašeho konopí v hotovém výrobku. Vřele vám doporučujeme pořízení odvlhčovací jednotky, která vám pomůže udržet správné podmínky v uvedeném rozsahu.

V závislosti na hustotě květů a okolních podmínkách bude této první fázi trvat přibližně 5 až 15 dnů, než ji budete moci považovat za ukončenou.

Ověříte si to lehce tak, že když vezmete stonek sušené rostliny do rukou a pokusíte se ho lehce ohnout, tak se místo ohnutí zlomí.

Konečná fáze sušení

  1.  Odstřihněte z palic přebytečné lístky a oddělte je od větví, pokud jste tak již neučinili.
  2. Vložte ořezané palice do nějaké vzduchotěsné nádoby. Někteří lidé používají rychlouzavírací sáčky, které jsou naprosto v pořádku pro krátkodobé uskladnění, ale ne pro dlouhodobé, protože nejsou odolné vůči kyslíku a mohou snížit kvalitu konopí.
  3. Utěsněné nádoby umístěte na chladném, suchém a temném místě. Po prvním dnu takto uložené sklizně si všimněte, že palice již nejsou tak suché na vnější straně, jako když jste je ukládali, protože zbývající vlhkost zevnitř rehydratuje vnější části. Pokud tomu tak není, pravděpodobně jste již konopí přesušili.
  4. Během prvního týdne otevřte kontejner několikrát denně a nechejte květiny „dýchat“ po dobu několika minut. To umožní také uniknout přebytečné vlhkosti z nádoby.
  5. Pokud si všimnete zápachu čpavku při otevření kontejneru, znamená to, že palice nebyly dostatečně suché, když jste je ukládali do kontejneru a anaerobní bakterie je konzumují, což může vést k plísni nebo shnilému konopí a v takovém případě ihned konopí dosušte. Po prvním týdnu bude stačit otevírat kontejner jen jednou nebo dvakrát týdně.

Po 2 až 3 týdnech v kontejnerech bude vaše konopí připravené poskytnout kvalitní zážitek, ale za 4 až 8 týdnů vyzrají ještě více. Některé odrůdy se doporučují nechat v kontejnerech i 6 měsíců.

Proces sušení je možná nejvíce přehlíženy aspekt produkce konopí. Aspekt, který byl všemi ignorován, když byl černý trh naší jedinou možností. Vzhledem ke konkurenci v lékařském a rekreačním trhu s konopím, začali výrobci věnovat zvýšenou pozornost i tomuto důležitému procesu, který změní slušný produkt na skutečně vynikající vzorek.

A teď můžete udělat i vy to samé s vašim vlastním konopím.

Napiš komentář