Pro odlehčení každodenní stravy jsme pro vás našli pár dalších receptů na přípravu malých slaných jídel, které jsou s příměsí konopí. Zajisté si pochutnáte tak jako já a mí přátelé.

Jako první a velice známý recept bychom vám poradili ochutnat Tzatziki. Skvělá fresh variace pocházející z Řecka.

Tzatziky

Pro výrobu tohoto skvělého pokrmu budete potřebovat:

300 g bílého jogurtu (nejlépe Řeckého)

2 oloupané okurky nejlépe bez semínek

2 lžíce oleje canna

šťávu z půlky citrónu

špetku soli, špetku pepře

1 lžíci nasekaného čerstvého kopru

3 stroužky oloupaného česneku

olivový olej

tzatziki-s-kononym-olejem

A teď už k pracovnímu postupu: V kuchyňském robotu nebo mixéru smíchejte jogurt, okurku, olivový olej, Canna Olej, citrónovou šťávu, sůl, kopr a česnek. Tuto směs potom vyklopte do samostatné misky a nechte v lednici vychladit nejméně hodinu před podáváním.

Potom už jen stačí Konopné Tzatziky před podáváním pokapat Canna olejem a ozdobit ho můžete loupaným konopným semínkem. Nejlepší je mít tuto skvělou letní Řeckou fresh pochoutku v lednici 2 hodiny. Ideálně se podává s teplým pita chlebem.

 

Mojmírovy sýrové konopky

200 g tvrdého sýra, vhodný je Eidam, cihla apod.

200 g kvalitního másla

200 g hladké mouky

1 vejce

koření – kmín, mák, sezamové semínko, hrubou sůl na posypání

jemně nadrcené kvalitnější konopí podle uvážení, doporučuji 8 g

mojmirovy-syrove-konopky

Sýr nastrouháme na jemném struhadle, přidáme máslo, mouku, vaječný žloutek (bílek oddělíme, budeme ho potřebovat) a konopí. Vypracujeme tvárné těsto, které necháme několik hodin uležet při pokojové teplotě. Pak vyválíme asi 5 mm silnou placku, ze které vykrájíme, např. pomocí cukrářského kolečka, čtverečky. Vykrájené tvary potřeme rozšlehaným bílkem, posypeme solí, kmínem nebo jiným výše zmíněným kořením. Opatrně přendáme na plech a pečeme do zlatavé barvy. Pozor, konopky se pečou poměrně krátce a snadno se připálí, nejvyšší ostražitost je na místě. Jistě touto skvělou pochutinou uctíte nejednu návštěvu.

 

Pikantní brynza

Příjemné lehké jídlo, vhodné pro každou denní dobu, s neotřelou chutí, která si Vás jistě získá. Co je k němu zapotřebí?

300 g brynzy

100 g másla

1 žloutek

100 ml smetany

2 lžíce nadrobno nasekaných konopných listů

1 menší cibulku

mletá paprika (chilli)

Důležité je sehnat dobrou, čerstvou brynzu (pro kuchaře začátečníky – jedná se o slovenskou specialitu, ovčí tvarohový sýr). Pokud jste na Slovensku poblíž nějaké koliby, není co řešit… poproste baču! :o)

Brynzu vyšleháme se smetanou, žloutkem a rozměklým máslem v misce. Přidáme jemně rozsekanou cibulku, konopné lístky a špetku mleté papriky, popř. chilli. Dobře promícháme. Podáváme nejlépe s ještě teplým kmínovým chlebem, jako příloha je výborná čerstvá zelenina. S tímto receptem jsem dostal do gurmánského nebe nemálo lidí a jistě velice doporučuji.

 

Learyho sýrové krekry

Bude se Vám hodit, pokud si budete chtít přichystat nějakou tu minutku ke sledovaní svého oblíbeného filmu. K přípravě receptu budete potřebovat jeden polotovar. Nejlépe se hodí kulaté krekry bez příchuti, ale v podstatě se dá použít třeba “Telka maková”.

learyho-syrove-krekry

Jednotlivé krekry rozložte na plech a ozdobte je malou snítkou konopí, popř. rozdrolte a posypte, jako kdybyste kořenili. Na takto ozdobená kolečka rozložte nakrájený nebo nastrouhaný tvrdý, řádně tučný sýr (ementál, eidam, cheddar, brie adt.). Můžete vše lehce posypat špetkou sladké papriky nebo kari a šup s tím do trouby na zapečení. Až je sýr řádně roztečen (ale ne ztečen), je vše hotovo a můžete vychutnávat a vychutnávat a vychutnávat…

 

Zelené langoše

0,5 kg hladké mouky (může být i polohrubá nebo ještě lépe celozrnná)

1 lžička jedlé sody

2 lžičky oleje

1 lžička soli

20 g droždí

1/4 l plnotučného mléka

1 malý bílý jogurt

cca 50 g drceného konopí (v závislosti na tom, jakou část rostliny budete drtit)

rostlinný olej na opečení

Z uvedených surovin dobře zpracujeme těsto, které necháme vykynout. Větší mikrotenový sáček vytřeme olejem, vložíme do něj těsto a na 12 hodin zamrazíme. Pokud nemáme tolik času, alespoň dáme těsto na nějakou dobu odpočinout do lednice. Čím déle, tím lépe. Poté z těsta vytahováním tvarujeme malé placičky (langoše) a na oleji je po obou stranách opečeme (cca 1 min z každé strany).

Potíráme kečupem, utřeným česnekem (v tomto případě pouze jemně), posolíme a posypeme strouhaným sýrem. Jako vždy pozor na to, kolik toho sníte, aby se vám langoše nepřejedly…

 

Zeleň z Acapulca – konopné guacamoe

Smíchejte 3 polévkové lžíce vinného octa, 2 čajové lžičky chilli koření a 1/2 šálku rozmělněného konopí. Nechejte stát asi 1 hodinu v klidu, aby lístky trochu nabobtnaly. Přidejte 3 zralé plody avokáda a 1/2 šálku jemně nasekané cibule, nebo v lepším případě jemnější šalotky. Vše dobře promíchejte vidličkou, až vám vznikne jakási nazelenalá kaše. Podávejte jako hustou omáčku.

konopne-guacamoe

Pokud si doma pěstujete chilli, tak je rozhodně lepší použít čerstvé.

Tuto omáčku můžete obměnit když, konopné lístky několik minut pražíte na pánvi v 1/2 šálku olivového oleje. Směs oleje a konopí pak smíchejte s avokádem, cibulí a chilli kořením. Trochou citrónové šťávy či limetky dodáte pikantní chuť.

zdroj: legalizace.cz

Rozhodli jsme se vám pod stromeček tento rok nadělit ke každé objednávce dárek. Dárky jsou husté a budou postupně přibývat další s velikostí objednávky!

Napiš komentář