Nový limit obsahu THC pro technické konopí

Nový limit obsahu THC pro technické konopí !

Nový limit THC pro technické konopí ! Dobrá zpráva pro konopí z České republiky, podařilo se jim to ! Dne 14.9.2021 poslanci odhlasovali schválení novely zákona o návykových látkách v podobě, v jaké byla před několika měsíci schválena ve třetím čtení.

Nebylo to jen tak. Jak někteří víte z mých předchozích postů, samotné vyjednávání ve Sněmovně bylo dlouhé a náročné. O vidlích, které nám do novely hodil Senát několika svými pomýlenými pozměňovacími návrhy, ani nemluvě. Proto jsem moc rád, že jsme dnes získali více než potřebných 101 hlasů PRO a novela byla přijata v té nejlepší možné podobě (aspoň ve vztahu k aktuální politické realitě).

Velký dík na tomhle místě patří mému ctěnému kolegovi Radku Holomčíkovi, který pro dnešní úspěch víc než rok ušlapával cestičku na zemědělském výboru PS a na ministerstvu zemědělství. Rovněž chci poděkovat všem, kdo se na přípravě našich návrhů podíleli — je vás fakt velká hromada, takže jmenovat nebudu, ale o to víc vám všem děkuju! Fakt.
Co znamená přijetí novely pro vás, občany této země?

Nová novela platná od 1.1.2022

Novela bude platnou až od 1. ledna příštího roku, proto jen v rychlosti a bez technických detailů. Pojďme na to:

1) Dojde k navýšení limitu obsahu THC v technickém konopí na 1 % – pěstitelé se tedy nebudou muset obávat kriminalizace v důsledku pěkného počasí a dalších pěstebních podmínek.

2) Zemědělci, pěstující odrůdy technického konopí ze společného evropského katalogu, nebudou muset prokazovat obsah THC v rostlinách konopí – pouze předloží certifikát o původu semínek konopí.

3) Kvůli finančně i administrativně dostupnějším licencím dostanou i normální podnikatelé možnost zapojit se do produkce konopí pro léčebné použití.

4) Díky umožnění hromadné extrakce konopí pro léčebné použití dojde k zásadnímu rozšíření nabídky lékových forem pro pacienty, kteří se konopím léčí.

5) Všechny extrakty z konopí, které mají obsah THC do 1 % hmotnosti a které zároveň nemají omamné účinky, budou zcela vyňaty z režimu nakládání s návykovými látkami. To znamená, že například mastička vyrobená z neomamné (tedy majoritně CéBéDéčkové) odrůdy konopí, už nebude návykovou látkou, ačkoliv obsahuje THC a ačkoliv původní rostlina konopí mohla přesáhnout i 1 % THC. Díky naředění účinných látek během výroby masti vznikne „extrakt“, který nebude návykovou látkou ve smyslu zákona.

tom vymazal technické konopí

V součtu jde tedy o balík pragmatických opatření, nezatížených dogmatismem a stereotypizací, které jsou pro českou politiku v oblasti návykového chování bohužel stále zásadními překážkami, jak jsme se přesvědčili i v průběhu projednávání této novely. Tím spíše mě těší, že se povedlo zachovat zásadní pozměňovací návrhy, jako je zmíněné 1 % THC nebo umožnění samotného pěstování rostlin konopí pro léčebné použití bez povinnosti prokázat se extrémně drahým certifikátem správné výrobní praxe.

Díky vám všem za podporu a nebojte se. Nezapomínáme ani na psychoaktivní konopí pro osobní potřebu dospělých občanů. Za jeho dostupnost budeme bojovat v následujícím volebním období, ať volby dopadnou jakkoli.

Takto zněl příspěvek a velmi pozitivní zpráva od poslance Toma Vymazala z České pirátské strany o novém limitu obsahu thc pro technickém konopí.

Nezapomeňte sledovat novinky na našem facebooku GrowMart a instagramu Growmart.cz

Upozornění!

Vstup na tyto stránky je povolen pouze pro osoby starší 18 let!