Dnes k nám dorazila důležitá novinka. Byl vyšlechtěn nový druh konopí, které nese odborný název cannabis lycopersicum. Vědcům na Stanfordské univerzitě se podařilo něco zcela výjimečného. Geneticky modifikovali rajče jedlé (Solanum lycopersicum), kterému přidali geny konopí setého. Výsledek je ohromující.
Přinášíme vám rozhovor s jedním z předních členů týmu vědců Stanfordu, botanikem a profesorem doktorem Charlie Hebdem, který se podílel na tomto vědeckém objevu.
Jak se vám to vlastně podařilo?
Jaké má konopí jedlé účinky a jak vypadá?
V zásadě jsme nevěděli jak sloučení genů dopadne a výsledek nás pozitivně překvapil. Konopí jedlé, totiž v mnohém připomíná klasické rajče, THC a další kanabinoidní látky však ukládá do dužiny plodu. Naše konopí jedlé také nezčervená jako obyčejné rajče, nýbrž zůstává zelené a v průběhu zrání se mění pouze odstín. Samozřejmě je zde mnoho dalších drobných odchylek, nicméně ty nejsou tak zásadní.
Má Konopí jedlé nějakou výhodu nad klasikou?
Jak dlouho vám vývoj a výzkum trval?
Od nápadu k realizaci a prvním výsledkům došlo v průběhu 2 let
Kdy se Konopí jedlé dostane mezi lidi?
To je poměrně těžká otázka. Před schválením nového druhu je ještě nutné provést mnoho studií a testů, než bude možno nové konopí koupit.
Je nový druh konopí bezpečný?
Tuto otázku nelze v této chvíli úplně zodpovědět, nicméně naše předběžné testy ukazují, že je zcela bezpečné. Zkrátka se nám podařilo skloubit přesně ty parametry každé rostliny, které bychom si přáli a do jisté míry jsme měli i štěstí.
Díky a gratulujeme k takovému fenomenálnímu úspěchu, budeme váš výzkum nadále pečlivě sledovat
Děkujeme, jsme z toho také nadšení věřte tomu.