Co to vlastně je takové přepuštěné máslo? Je to vlastně jen tuk, který nám z másla zůstane.
Video návod jak vyrobit konopné máslo již máme zde. Je sice v Anglicky, nicméně slečna nám to názorně ukazuje.
Máslo je mléčný výrobek, v závislosti na značce a kvalitě, obsahuje určité množství tuku (minimálně 80%, má-li být vůbec považováno za máslo), zbytek je voda (cca 16%) a mléčná sušina (to jsou mléčné bílkoviny a také sacharidy (laktóza).
Takové máslo je třeba skladovat v chladničce, má omezenou trvanlivost a pokud jej použijeme ke smažení, začne se velmi brzy přepalovat, již při 150-180°C, což je stejně anebo ještě méně, než toliko obávaný panenský olivový olej.
Tím že máslo tzv. přepustíme, odstraníme z něj jak vodu, tak sušinu a zůstane nám čistý tuk, který není tolik náročný na teplotu skladování, má delší trvanlivost a pokud ho použijeme ke smažení, snese teplotu 200-250°C, což je fajn. Navíc si uchová příjemnou chuť másla, což se nám může hodit při spoustě příležitostí.
V minulosti, když ještě tuze neexistovaly ledničky, bylo přepouštění másla běžnou věcí, kterou naše babičky dobře znaly. Přepuštěné máslo můžete totiž skladovat ve spíži (i při pokojové teplotě). Já ho přesto nechávám v ledničce. Moje maminka zase vzpomínala, že si máslo přepouštěla, když jsme jezdili kdysi dávno na dovolenou pod stan … určitě to znáte, žigulík narvaný po střechu, stan, skládací židličky, stoleček, plynová bomba, sporák, hromada plastikového kempingového nádobí … no hrůza 🙂
To ale neznamená, že by přepuštěné máslo nemohlo plnit svoji roli v kuchyni i dnes.
Jak jsem již naznačil, někdy potřebujete smažit něco na másle a nechcete ho přepálit. Osobně používám přepuštěné máslo pod cibulku, pod ryby nebo klidně pod řízky.
Zcela specifické použití přepuštěného másla znají uživatelé konopí.
A teď tedy co budeme potřebovat a jak na to?
– 3 kostky kvalitního másla
Mám vyzkoušené 3 kostky, protože z nich naplním akorát jednu zavařovací sklenici. Čím kvalitnější máslo koupíme, tím více přepuštěného nám z něj zbude. Jako se vším, šetřit na dobrém másle se nevyplatí.
Uživatelé konopí, kteří během přepouštění zařadí i sklizené paličky cannabis sativa, při teplotě 200°C se do másla promítne veškeré THC a poté ztuhlé máslo, zvané po indicku ghí, může snadno sloužit k výrobě dalších velmi veselých potravin, typicky hodně usměvavých koláčků … To zde uvádím výhradně jako zajímavost, nikoli snad jako nějaké ponoukání ke špatnostem … Navíc začátečníkům rozhodně nedoporučuji, protože účinky této drogy podané perorálně se významně liší od účinků inhalačních a velmi často může dojít k zásadnímu neodhadnutí dávky. Předávkování touto drogou pak sice není nebezpečné z hlediska zdravotního, ale je zatraceně nepříjemné.
NOVINKA: Nyní u nás můžete objednat i legální konopný výtažek CBD, jehož léčivý potenciál hraje zásadní roli v léčivých vlastnostech Fénixových slz.
Konopný výtažek Cibdol lze použít na výrobu většiny léčivých produktů podobně jako u Fénixových slz. Např. u konopné masti lze použít opravdu minimum tohoto oleje pro luxusní výsledky.
Více informací právě zde.