Jak na klíčení semínek konopí

Často se setkáváme s dotazy ohledně způsobu klíčení semen, klíčivosti zakoupených semen a názorů na různé nedostatky při jejich klíčení. Je chyba při klíčení na straně pěstitele, nebo jsou na vině špatná semena? Pojďme se tedy podívat na setí, klíčení a sázení pěkně komplexně. Prozradíme také několik tipů, jak si práci se semeny usnadnit

blog_gardening-in-my-bra

Začněme pěkně od píky a řekněme si, co to vlastně klíčení je. Semínko vzniká na oplodněné rostlině a při jejím dozrávání vypadne z obalu. Semena jsou obvykle velmi odolná a dokážou přežít mráz i vyšší teplotu. V takto extrémních podmínkách však nemusí přežít semena teplomilných rostlin. Semena konopí proto není vhodné skladovat v mrazáku, nebo je vystavovat příliš vysokým teplotám.

Semínko se skládá z osemení, což je suché pouzdro, které chrání zárodek budoucí rostliny – endosperm, děložní lístky a stonkový článek. Aby se semínko probudilo k životu (začalo klíčit), je zapotřebí vytvořit potřebné podmínky, kterými jsou v našem případě vlhko a teplo. Ve vlhkém a teplém prostředí začne semínko vstřebávat vodu, osemení puká a zárodek se dere na svět. Zdravé semínko má dostatek energie na to, aby klíčení proběhlo bez přísunu dalších živin. Za normálních okolností vám tedy semínko vyklíčí při použití obyčejné vody bez hnojiv.

seedbank2 Klíčivost semen ovlivňuje několik faktorů. Především je to stáří semen. Semena vydrží čekat na svou chvíli poměrně dlouhou dobu, pokud jsou dobře uskladněná. V takovém případě vydrží i několik let. V přírodě čekají semena konopí na vyklíčení obvykle 6 – 8 měsíců. Dá se říci, že semínko je v nejlepší kondici do dvou let svého věku, ale může to být i déle. Jak bylo řečeno, na trvanlivost semen má významný vliv místo uskladnění. Ideální místo pro skladování semen je chladnička. Teplota se obvykle pohybuje v rozmezí 6 – 10 °C, je zde tma a relativně stálá vlhkost. I v chladničce by měla být semínka uskladněna v nějakém obalu (sklenice, krabička, speciální plastové pouzdro), který zaručí především stálou vlhkost a zabrání tak vysychání semen. Poslední důležitý faktor, který ovlivňuje klíčení je samotný způsob klíčení. Osvědčené postupy si popíšeme za chvilku.

Pěstitelé konopí mají semínka z vlastní sklizně, nebo

Nabídka semen marihuany získávají svá semena od přátel, kteří jim přenechají něco ze svých oplodněných rostlin, či prostým nákupem na internetu či v kamenném obchodě. V prvních dvoupřípadech většinou není problém zjistit, jak jsou semena stará a v jakých podmínkách byla skladována. Ten, kdo semena daruje, už také může vědět, jak dobře semena klíčí, případně poskytnout nějakou cennou radu. V případě semen kupovaných se většinou stáří nedozvíte. Osobně dávám přednost osvědčeným semenným bankám, protože u nich se zboží točí a semena jsou obvykle ve vynikající kondici. Semínka jsou sice o poznání dražší, ale pro potřeby malopěstitelů není rozdíl tak markantní.

Skladování a klíčení semen

images (10) Takže, semínka již máme doma. Pokud jde o semena kupovaná a nehodláme přejít rovnou do fáze klíčení, je lepší je nechat v originálním obalunerozbalovat, neosahávat – zvýšíme tak trvanlivost semínek a prodloužíme správnou klíčivost. Semínka z vlastní sklizně si můžeme v klidu prohlédnout a odstranit poškozené a scvrklé kousky. V obou případech přesuneme semínka do chladničky, nebo na jiné místo, kde je chladno (cca 6 – 16 °C), temno a relativní vlhkost vzduchu mezi 40 a 60 %. Jelikož nikdy nevíme, co se může stát, je dobré si na obal semínek napsat datum jejich pořízení, nebo sklizně, ze které pocházejí. Při delším skladování tak vždycky víme, jak stará semínka jsou.

Semena můžeme nechat klíčit dvěma způsoby.

cannabis-seeds-germination-20 Buďto si je necháme vyklíčit přímo v pěstebním médiu (v zemině, rockwoolu, kokosu atp.), nebo je nejprve dáme vyklíčit na klíčícím papíru/vatě, a teprve po vyklubání klíčku zasadíme. Při klíčení v zemině, nebo kokosu je dobré použít malé papírové květináčky. Jakmile rostlinka vyrazí nad povrch,
Postup klíčení semínek na navlhčené vatě. Nejprve namočíme semínka na 12 hodin do vody, pak je přesuneme na navlhčenou vatu a přikryjeme, aby měla tmu
můžeme je do pěstební nádoby zasadit i s květináčem, který se postupně rozloží. Další variantou jsou také sadbovací válečky Jiffy, které nasají optimální množství vody, a jejich struktura umožní snadné vyklíčení semínek. Výhodou tohoto postupu je snadnější kontrola vlhkosti pěstebního média.

Příliš vlhké pěstební médium by totiž mohlo zavinit to, že semínko shnije a nevyklíčí. Semínka je vhodné před použitím nechat cca 12 hodin v čisté vodě při pokojové teplotě. Semínka se tak zbaví inhibitoru růstu, který v přírodě zabraňuje předčasnému vyklíčení, například v případě slabého deště. Delším pobytem ve vodě dostanou semena jasný signál, že je skutečně čas se připravit. Semínka trošku nabobtnají a rychleji vyklíčí. Je klidně možné, že již během 12 hodin vyleze ze semínka klíček. Po namočení semínka zapíchneme cca 0,5 – 1 cm hluboko do přiměřeně navlhčeného pěstebního média. Médium nesmí být úplně mokré, ani moc suché. Přílišnou vlhkost poznáme tak, že uděláme do média prstem důlek cca 1,5 cm – pokud se na dně důlku objeví voda, je médium příliš vlhké. Nedostatečně navlhčené pěstební médiu se buďto sype (v případě hlíny a kokosu), nebo trhá (rockwool). Abychom zajistili optimální vlhkost, můžeme přes květináčky položit igelitový pytlík, nebo potravinářskou fólii – pěstební médium tak nebude rychle vysychat. Rostlinka by se nad zemí měla objevit během 2 – 3 dnů.

cannabis-seeds-in-water Druhý způsob klíčení

upřednostňuji proto, že mám přesný přehled o vývoji jednotlivých semínek, a navíc jsem si jistý, že do pěstebního média vkládám pouze vyklíčená semínka. Stejně jako v předchozím případě dáme semínka do čisté vody na cca 12 hodin. Po uplynutí této doby přesuneme semínka na misku s navlhčeným klíčícím papírem nebo vatou a umístíme je někam do tmy nebo zakryjeme. Vlhkost vaty i papíru by měla být taková, že lze z materiálu vodu ždímat stisknutím, ale zároveň se nesmí na misce tvořit kaluže. Pokud se klíčky neobjeví už ve vodě, objeví se na klíčící podložce obvykle během 24 – 36 hodin. Vyklíčená semínka pak můžeme zasadit do pěstebního média. Pokud hodláme pěstovat ve velkých pěstebních nádobách, opět se vyplatí zasadit semínka nejprve do menších květináčů, a teprve až rostlinky vyrostou je přesadit do velkých nádob, nebo na záhon. Klíček, který ze semínka vyleze, je kořínek, takže při sázení dbáme na to, aby směřoval směrem dolů. I naklíčená semínka sázíme 0,5 – 1 cm hluboko.

Klíčení starších semínek

_vyrp11_652seed_box-2 Někdy se ocitneme v situaci, kdy jsme nuceni použít semínka, o kterých víme, že jsou starší dvou až tří let nebo si nejsme docela jisti jejich kvalitou. Abychom zvýšili pravděpodobnost jejich vyklíčení, můžeme použít dostupné přípravky pro podporu klíčení. V současné době nabízí firma Plagron na našem trhu sadu SeedBox, která obsahuje speciální hnojivo na semínka – jeho cena je však docela vysoká. V zemědělství se pro moření semínek za účelem zvýšení klíčivosti používá například přípravek EnerganAktivator, ale jeho dostupnost pro běžného pěstitele není zrovna ideální. Klíčení můžeme podpořit louhováním semen v čaji z Heřmánku pravého nebo Přesličky rolní. Čaj vyrobíme tak, že vezmeme dvě polévkové lžíce bylinek a zalijeme 2 dcl vařící vody. Bylinky necháme ve vodě louhovat 12 hodin – poté scedíme a máme připravený roztok pro namočení semen. Semínka v tomto roztoku necháme 12 – 24 hodin. Pro naše účely se lépe hodí čaj s Přesličky rolní, která obsahuje křemík. Obě dvě bylinky také podporují odolnost mladých rostlinek proti chorobám. Při klíčení starších semínek a semínek nejisté kvality je vždy dobré použít postup klíčení na klíčícím papíru nebo vatě.

Časté problémy

images (11) Při pěstování v zemině či kokosu je semínka lepší předpěstovat v menších květináčích, nebo kelímku od jogurtu
Klíčení semínek je zdánlivě jednoduchý proces, ale ve skutečnosti se jedná o velmi citlivou část života rostliny, při které může i drobná chyba znamenat konec všech nadějí. Při klíčení se nejčastěji setkáme se dvěma fatálními problémy. Prvním z nich je naprostá, nebo většinová absence klíčení. To znamená, že vyklíčí 0 – 30 % semínek. První, co nás v takovém případě napadne je podezření, že semena jsou špatná. V případě domácích semínek máme obvykle možnost vyzkoušet jiný postup a skutečně prověřit, jestli byla chyba u semínek, nebo ve zvoleném postupu. U kupovaných semínek je problém větší, protože musíme opět sáhnout do peněženky a koupit semínka nová. Musím bohužel říci, že v naprosté většině případů, kdy semínka nevyklíčila, je na vině uživatel, nikoliv semínko.

Nejčastější chybou je příliš velká vlhkost pěstebního média, méně často příliš nízká vlhkost pěstebního média. Častým problémem je také teplota prostředí pro klíčení. Ta by se měla pohybovat v rozmezí 18 – 22 °C, přičemž krajní meze jsou 15 a 24 °C. Častěji se přirozeně setkáváme s tím, že je teplota příliš nízká. Opět musím říct, že nejspolehlivějším způsobem je klíčení mimo pěstební médium, tedy na papíru či vatě – zde se nám úroveň vláhy kontroluje nejlépe, viz předchozí odstavce. Abychom získali co nejvyšší podíl vyklíčených semínek, musíme pečlivě dodržovat popsané postupy.

Druhým závažným problémem, popisovaným při klíčení je moment, kdy naklíčená semena po zasazení do pěstebního média přestanou dále klíčit a nevytvoří se z nich rostlinky. Jinými slovy – zasadíme naklíčená semínka do pěstebního média, ale rostlinky nevylezou. V takovém případě máme obvykle pocit, že se stalo něco nepochopitelného. Při hledání příčiny najdeme v pěstebním médiu semínka přesně ve stejné fázi, ve které jsme je zasadili, případně je najdeme plesnivá. Kde se stala chyba? Odpovědí existuje několik. Nejčastěji jde opět o nesprávnou vlhkost pěstebního média, kdy častěji se opět objevuje přílišná vláha. Lidé nezřídka sázejí naklíčená semínka do příliš velkých nádob, což není žádoucí, jelikož můžeme mnohem obtížněji sledovat vlhkost tam, kde je umístěno semínko.

Další chybou bývá hloubka zasazení naklíčených semínek (tato chyba se může vyskytnout i při klíčení semínek přímo v pěstebním médiu). Pokud zasejeme/zasadíme semínka či naklíčená semínka příliš hluboko, nemusí mít dostatek síly prorůst až nad povrch a zahynou v pěstebním médiu. Podobným problémem je přílišné udusání pěstebního média nad semínkem. Vrstva je pak příliš silná a neprostupná, což znemožní rostlince vyrůst.

Problémem ovšem nemusí být pouze fyzické překážky. Pomineme-li nesprávnou teplotu, o které jsme si již v dnešním článku řekli, přichází na řadu problém s výživou, resp. hnojením. Mladá naklíčená semínka jsou velmi křehkým organismem, který není schopný vstřebat velké množství živin. V této počáteční fázi proto v žádném případě nehnojíme, maximálně použijeme kořenový stimulátor, nebo přípravek pro podporu klíčení. Použití hnojiv může mít za následek zastavení vývoje rostlinky, jehož následkem je opět úhyn. Pokud se rozhodneme pěstovat v půdním substrátu, nemusíme ani hnojit, a přesto může dojít ke spálení rostlinek živinami. Řada pěstebních substrátů totiž obsahuje vyšší obsah živin, nežli jsou rostlinky schopné vstřebat. To se týká zejména substrátů předhnojených pro jiný druh rostlin, nežli hodláme pěstovat.

Rada na závěr. Pokud máte s klíčením dobré zkušenosti a všechno se vám daří, může přijít chvíle, kdy se vám to dařit přestane. Než začnete vinit z chyby samotná semínka, dobře si projděte celý postup a zamyslete se nad tím, jestli jste neudělali něco jinak, nežli obvykle – zda nebyla jiná teplota, jestli jste nezměnili pěstební systém nebo zda jste nepoužili jiný substrát, nežli obvykle. Samozřejmě, i semena mohou být špatná, ale mnohem častěji se ukáže, že chyba je na straně pěstitele. Optimální klíčivost semen je 80 – 100 %. Přeji vám hodně úspěchů nejen při klíčení.

zdroj cannabis.info

Upozornění!

Vstup na tyto stránky je povolen pouze pro osoby starší 18 let!