Jak správně prořezávat rostliny konopí?
Prořezávání rostlin konopí je činnost, díky které se zlepší nejen vaše úroda, ale celkově osvěží životní cyklus vašich rostlin. Osvojíte si tak dobře známou rutinu, kterou zná každý, kdo ošetřuje rostliny. U ovocných stromu je to běžná praxe, tak proč ne u rostlin konopí?
Možná se vám bude zdát divné, že vědomě ustřihujete jednotlivé části vašich rostlin. Musíte ale pochopit, že ony části vůbec nemusí produkovat žádné květy. Většinou je to z důvodu, že nedostávají potřebnou dávku světla – jsou třeba zastíněny.
Odstranění jednotlivých částí umožní vaší rostlině přesměrovat životodárnou sílu a živiny do míst, kam potřebujete. Žluté nebo hnědé listy je taky třeba odstranit, těm už moc nepomůžete. Takovéto prostřihávání pak zajistí i kvalitní přísun čerstvého vzduchu, takže vašim rostlinkám bude opravdu dařit.
Na jaké části se při prořezávání zaměřit?
- Nejníže položené větve, které nemají skoro žádné světlo.
- Listy, které z nedostatku světla uvadají, nebo umírají.
- Níže položená místa, kde porostou květy. Také kvůli nedostatku světla.
V prvotních stádiích růstu je rostlina rovná a ne tak hustě zarostlá, a proto jí bude denní dávka slunečních paprsků stačit. Začněte prořezávat, jakmile bude více prostorově objemná. Zastřihováním pak docílíte onoho zahuštění, k tomu se ovšem dostaneme.
Jakmile se tedy rostlina zahušťuje a připomíná tvar keře, už vám bude jasné, kde s největší pravděpodobností porostou šišky, takže můžete odjímat jednotlivé větvě a listy. Tuto činnost by jste měli dělat před fází kvetení. Jakmile budete ve fázi kvetení, už neprostříhávejte. Rostlina by se mohla vrátit do vegetativního stádia, což se může podepsat na vaší úrodě.
Práce na vaší rostlině
Vaše nástroje by měli vždy pečlivě naostřeny a čisté. Chcete přece, aby byly vaše rostliny zdravé a bez infekce. Opatrně s manipulací, nůžky bývají ostré.
- Nejprve oddělte velké větve. Tímto způsobem si uděláte nejvíce prostoru pro tu detailnější práci. Vždycky začínejte od spodních částí. K těm se, bohužel, nedostane skoro žádné světlo.
- Odstřihněte větve ze střední části. Časem budou zastíněny horními patry a nebudou mít tak kvalitní květy.
- Zbavte se listů, nebo větviček, které uvadají a viditelně nejsou úplně v pořádku.
Pár dnů po prořezávání půjdou zpozorovat první změny. Rostlina se jakoby probudí a růst se dá do pohybu.
Topping a Fimming
Právě skrze tyto dvě metody zastřihování dostane vaše rostlina onen keříkovitý tvar. Celkově se zastřihování používá v zahuštění rostlin konopí a k maximalizaci vaší úrody.
Zastřihuje se vždy ve vegetativním stádiu. Právě tak se lépe přerozdělují hormony potřebné k růstu. Vytvářejí se nové výhonky.
Topping
Fimming
Ať už zvolíte jakoukoliv z těchto dvou variant, bez pochyby se dočkáte znatelně lepší úrody. Pokud si nejste jistí, kterou zvolit, můžete postupně vyzkoušet obě dvě. Pěstování je proces neustálého učení a možnosti experimentovat. Pokud by jste, nedej bože, udělali nějakou chybu, i z nich se můžete do budoucna poučit.
Topping a fimming patří do skupiny metod s využitím vysoké úrovně stresu pro rostliny.
Procedůra
- Stejně jako u prořezávání potřebujete čisté a ostré nástroje, nejlépe nůžky. Ideálně je udělat jeden čistý řez/střih. Ujistěte, že jsou nástroje dezinfikované.
- Kde ustřihnout? Tady je hlavní rozdíl mezi toppingem a fimmingem – místo. U Toppingu ustřihnete jeden nový celý výhonek, ale u fimmingu ten výhonek ustřihnete v jeho půlce. Po toppingu vyrostou dva nové stonky. Po fimmingu jich můžete mít 3-8. To je perfektní, nemyslíte?
- Monitorujte výsledky a sledujte, jak se rostlina po vašem zastřihování chová. Kde jsou první výhonky atd.. Po nějakém čase můžete tento proces klidně opakovat.
Zvolili by jste tedy raději topping kvůli silné struktuře celé rostliny? Nebo snad fimming pro velké množství nových stonků, z čehož plyne možnost větší úrody?
Prořezávání, a další metody zastřihování, vám přímo umožňuje kontrolovat tok energie a živin ve struktuře rostliny. Dávám vám to příležitost mít lepší přehled nad plody vaší práce a dohlížet i na „zdravotní stav“ vaší úrody. Nehledě na to, že častou kontrolou se můžete vyhnout boji se škůdci, nedostatkem výživy a problémy s půdou. Zkrátka a dobře, je to přínosné ve všech směrech.