Pro odlehčení každodenní stravy jsme pro vás našli pár dalších receptů na přípravu malých slaných jídel, které jsou s příměsí konopí. Zajisté si pochutnáte tak jako já a mí přátelé.
Jako první a velice známý recept bychom vám poradili ochutnat Tzatziki. Skvělá fresh variace pocházející z Řecka.
Tzatziky
Pro výrobu tohoto skvělého pokrmu budete potřebovat:
300 g bílého jogurtu (nejlépe Řeckého)
2 oloupané okurky nejlépe bez semínek
2 lžíce oleje canna
šťávu z půlky citrónu
špetku soli, špetku pepře
1 lžíci nasekaného čerstvého kopru
3 stroužky oloupaného česneku
olivový olej
A teď už k pracovnímu postupu: V kuchyňském robotu nebo mixéru smíchejte jogurt, okurku, olivový olej, Canna Olej, citrónovou šťávu, sůl, kopr a česnek. Tuto směs potom vyklopte do samostatné misky a nechte v lednici vychladit nejméně hodinu před podáváním.
Potom už jen stačí Konopné Tzatziky před podáváním pokapat Canna olejem a ozdobit ho můžete loupaným konopným semínkem. Nejlepší je mít tuto skvělou letní Řeckou fresh pochoutku v lednici 2 hodiny. Ideálně se podává s teplým pita chlebem.
Mojmírovy sýrové konopky
200 g tvrdého sýra, vhodný je Eidam, cihla apod.
200 g kvalitního másla
200 g hladké mouky
1 vejce
koření – kmín, mák, sezamové semínko, hrubou sůl na posypání
jemně nadrcené kvalitnější konopí podle uvážení, doporučuji 8 g
Sýr nastrouháme na jemném struhadle, přidáme máslo, mouku, vaječný žloutek (bílek oddělíme, budeme ho potřebovat) a konopí. Vypracujeme tvárné těsto, které necháme několik hodin uležet při pokojové teplotě. Pak vyválíme asi 5 mm silnou placku, ze které vykrájíme, např. pomocí cukrářského kolečka, čtverečky. Vykrájené tvary potřeme rozšlehaným bílkem, posypeme solí, kmínem nebo jiným výše zmíněným kořením. Opatrně přendáme na plech a pečeme do zlatavé barvy. Pozor, konopky se pečou poměrně krátce a snadno se připálí, nejvyšší ostražitost je na místě. Jistě touto skvělou pochutinou uctíte nejednu návštěvu.
Pikantní brynza
Příjemné lehké jídlo, vhodné pro každou denní dobu, s neotřelou chutí, která si Vás jistě získá. Co je k němu zapotřebí?
300 g brynzy
100 g másla
1 žloutek
100 ml smetany
2 lžíce nadrobno nasekaných konopných listů
1 menší cibulku
mletá paprika (chilli)
Důležité je sehnat dobrou, čerstvou brynzu (pro kuchaře začátečníky – jedná se o slovenskou specialitu, ovčí tvarohový sýr). Pokud jste na Slovensku poblíž nějaké koliby, není co řešit… poproste baču! :o)
Brynzu vyšleháme se smetanou, žloutkem a rozměklým máslem v misce. Přidáme jemně rozsekanou cibulku, konopné lístky a špetku mleté papriky, popř. chilli. Dobře promícháme. Podáváme nejlépe s ještě teplým kmínovým chlebem, jako příloha je výborná čerstvá zelenina. S tímto receptem jsem dostal do gurmánského nebe nemálo lidí a jistě velice doporučuji.
Learyho sýrové krekry
Bude se Vám hodit, pokud si budete chtít přichystat nějakou tu minutku ke sledovaní svého oblíbeného filmu. K přípravě receptu budete potřebovat jeden polotovar. Nejlépe se hodí kulaté krekry bez příchuti, ale v podstatě se dá použít třeba “Telka maková”.
Jednotlivé krekry rozložte na plech a ozdobte je malou snítkou konopí, popř. rozdrolte a posypte, jako kdybyste kořenili. Na takto ozdobená kolečka rozložte nakrájený nebo nastrouhaný tvrdý, řádně tučný sýr (ementál, eidam, cheddar, brie adt.). Můžete vše lehce posypat špetkou sladké papriky nebo kari a šup s tím do trouby na zapečení. Až je sýr řádně roztečen (ale ne ztečen), je vše hotovo a můžete vychutnávat a vychutnávat a vychutnávat…
Zelené langoše
0,5 kg hladké mouky (může být i polohrubá nebo ještě lépe celozrnná)
1 lžička jedlé sody
2 lžičky oleje
1 lžička soli
20 g droždí
1/4 l plnotučného mléka
1 malý bílý jogurt
cca 50 g drceného konopí (v závislosti na tom, jakou část rostliny budete drtit)
rostlinný olej na opečení
Z uvedených surovin dobře zpracujeme těsto, které necháme vykynout. Větší mikrotenový sáček vytřeme olejem, vložíme do něj těsto a na 12 hodin zamrazíme. Pokud nemáme tolik času, alespoň dáme těsto na nějakou dobu odpočinout do lednice. Čím déle, tím lépe. Poté z těsta vytahováním tvarujeme malé placičky (langoše) a na oleji je po obou stranách opečeme (cca 1 min z každé strany).
Potíráme kečupem, utřeným česnekem (v tomto případě pouze jemně), posolíme a posypeme strouhaným sýrem. Jako vždy pozor na to, kolik toho sníte, aby se vám langoše nepřejedly…
Zeleň z Acapulca – konopné guacamoe
Smíchejte 3 polévkové lžíce vinného octa, 2 čajové lžičky chilli koření a 1/2 šálku rozmělněného konopí. Nechejte stát asi 1 hodinu v klidu, aby lístky trochu nabobtnaly. Přidejte 3 zralé plody avokáda a 1/2 šálku jemně nasekané cibule, nebo v lepším případě jemnější šalotky. Vše dobře promíchejte vidličkou, až vám vznikne jakási nazelenalá kaše. Podávejte jako hustou omáčku.
Pokud si doma pěstujete chilli, tak je rozhodně lepší použít čerstvé.
Tuto omáčku můžete obměnit když, konopné lístky několik minut pražíte na pánvi v 1/2 šálku olivového oleje. Směs oleje a konopí pak smíchejte s avokádem, cibulí a chilli kořením. Trochou citrónové šťávy či limetky dodáte pikantní chuť.
zdroj: legalizace.cz