Stres způsobený teplem a jeho účinky

Stres díky teplu a vliv na rostliny konopí

Jak může stres díky teplu ovlivnit životní cyklus rostliny konopí?

Stres z tepla, nebo taky tepelný stres se děje při horkém i chladném počasí. Pokud se s ním něco neudělá, může vážně ovlivnit zdraví vaši rostliny. Také se podepíše na vaší finální úrodě, a to spíše ve špatném, než v dobrém. Proto je důležité vědět, co přesně představuje tento typ stresu a jak mu předejít.

Stres a fakta okolo něj

vedro Rostliny konopí vzkvétají v takovém prostředí, kde se průměrná teplota pohybuje od 20 do 24 stupňů Celsia během denní doby. Během noci, nebo noční doby od 10 do 15 stupňů Celsia.

Marihuana vyžaduje teplo ve celém svém okolí, takže nejenom ve vzduchu, ale i na zemi. Je docela jednoduché zapomenout, že teplo vychází i zespodu. Pravdou ale je, že tato „spodní teplota“ může vaše rostliny ovlivnit i nepříznivou cestou, jestli bude mimo běžné hranice. Na druhou stranu, jestli je tato teplota v normě, bude se vašim rostlinám dařit mnohem a lépe a dovedou si lépe poradit s nepřízní pramenící z chladného okolí.

Co se týče nízkých teplot, první problémy začnou, když se „noční“ teplota začne blížit více dnů po sobě k 10 stupňům. V rozkvětu to je opravdu na prd. Pokud máte vyloženě outdoor odrůdy, tak ty by tento pokles k hranici deseti stupňům měli zvládnout, ovšem ideální podmínky to nejsou.

velký stres pro rostlinu Chladné teploty zpomalují růst a jakmile teplota klesne ke 4-5 stupňům, začnete si všímat viditelných škod.

Horko může vašim rostlinám ublížit, obzvlášť v jejich rané fázi růstu. Rostliny s dobře vyvinutým kořenovým systémem dokážou vlny veder zvládat mnohem lépe, než mladé rostliny, u kterých kořenová struktura není tak rozsáhlá. Rostliny, které jsou ve vegetativním stádiu budou při vysoké teplotě mít delší stonky. Ty, které zrovna kvetou, nebudou mít tak husté a tvrdé šišky.

Příznaky tepelného stresu

stres působí V případě, že se vaše rostliny potykají s nízkými teplotami po delší dobu, všimnete si zpomalení růstu a následně pak mnohem menší úrody, než kolik jste předtím očekávali. Pokud jste nováček v tomto odvětví, možná ani nedovede hned určit, že jsou to symptomy z „podchlazení“.

Při vysokých teplotách se příznaky trochu liší. Většinou si toho všimnete u květů, kterou jsou nejvýše. U Indooru jsou to pak květy nejblíže u zdroje světla. Povšimnete si vybledlé barvy a jistého roztažení. V dalších případech si můžete všimnou spálených špiček u okvětních lístků na šišce. Na listech si můžete všimnout nažloutlých míst, nebo hnědých flíčků. Tyto symptomy se projevují při velkých venkovních teplotách, jako jsou třeba ty momentální.

Jak problém vyřešit?

Chlad

teplota v okolí rostliny konopí Proti nízkým teplotám u outdooru se dá bojovat několika způsoby. První možností je instalace topného zařízení, aby jste se dostali alespoň 15 stupňům. Další možností je pokrytí celé zahrady plastovou fólií. Je to poměrně často používaná technika třeba u jahod, ale aplikovat se dá i u konopí.

U indoor pěstování se tato situace řeší trochu jinak. Možnosti jsou elektrické topení, generátor CO2. V některých případech se používá i cirkulace horké vody.

Horko

teplo z UV lamp U outdooru je taktéž pár možností, jak se vyrovnat s parnými dny. Vlhčení květin rozprašovačem se může zdát jako pitomost, jestli máte větší úrodu, ale teplotu dokáže snížit podle vašich potřeb. Pěstování v květináči vyžaduje větší pozornost, než kytky zasazené v zemi. Výhodou je, že takové rostliny můžete přesunout do stínu.

Pří pěstování doma je to též trochu jiné. Když je ve vaší místnosti vedro, pomoci vám může například dobře instalovaná ventilace. Zajistí se tak snížení teploty a čerstvý vzduch bude jen přínosem. Klimatizace také dobře přispívá ke snížení teploty. Zdroje světla vydává do okolí teplo, může být dodatečně chlazen pomocí vody nebo vzduchu.

Při indooru jsou rostliny vystaveny stresu i tehdy, když jsou příliš blízko ke zdroji světla. V těchto případech je nejjednodušší  zdroj světla vzdálit, nebo od něj rostliny posunout trochu dál.

Pokud jste začali tyto problémy řešit, do budoucna vám může pomoci i chaluha, která taky redukuje tepelný stres.

Upozornění!

Vstup na tyto stránky je povolen pouze pro osoby starší 18 let!