hašišové máslo aneb vaříme z konopí

Výrobky z konopí aneb domácí hašišové máslo

Na rostlině konopí je výborné to, že se dá konzumovat mnoha způsoby a je možné z ní vyrobit nepřeberné množství poživatin. Metody konzumace jsou celkem jasné (kouření, vapování, dabbing apod). Co se týče poživatelných výrobků, nejznámější budou asi sušenky z konopí.
Ale co takové máslo? To je nedílnou součástí každého pečení. Tak proč si jej trochu neupravit a neudělat si rovnou hašišové máslo? Teď před vánocemi se možná bude hodit.
Máme pro vás osvědčený recept. Pojďme na něj.

Proč zvolit hašišové máslo než běžné máslo z konopí?

Konopné máslo je známé asi všem, kteří se už někdy pokusili takhle obohatit své vaření/pečení. Pro většinu uživatelů je to naprosto v pořádku, ale někdy možná stojíte o něco, co vás trochu víc nakopne. A právě z těchto důvodů se dělá hašišové máslo. V mnoha aspektech je podobné běžnému konopnému máslu a dá se aplikovat stejným způsobem. Rozdíl je tedy ve výrobním procesu, kdy se místo květů konopí použije hašiš.

V článku z minulého týdne jsme vám trochu popsali hašiš a způsob jeho zpracovávání. Tvoří se z pryskyřice, která se nachází v trichomech (ty obsahují THC a další kanabinoidy). Z této pryskyřice se po daném zpracování vytvoří kostky/cihly hašiše. Výsledkem je obrovské nakopnutí v mnohem menším množství, jelikož hašiš je více potentní, než šišky z rostliny konopí. Tím pádem je ideální pro tvorbu silnějšího másla.

Příprava hašišového másla je navíc rychlejší a jednodušší. Není zapotřebí přesívání rostlinného materiálu, třídění dobrého od špatného materiálu ani drcení šišek.

Jak z rostliny konopí uděláme hašišové máslo?

hašišové máslo

Než přejdeme k samotnému receptu, je zapotřebí dekarboxylace. Stejně jako u květů konopí, tak i v hašiši se nachází větší množství THCA. Je tedy zapotřebí mírného zahřívání, aby se hašiš stal psychoaktivní. Hašiš rozdělte na několik menších částí a dejte jej do trouby. Bude stačit 40 minut na 115 stupňů. Jakmile to máte, můžete se pustit do výroby.

Ingredience

  • 100 gramů másla
  • 500 ml vody
  • 1 – 5 gramů připraveného hašiše (záleží na potenci hašiše a požadované síle budoucího másla)

Vybavení

  • Odměrka
  • Středně velký hrnec
  • Metlička nebo vařečka
  • Papírové ubrousky
  • Vzduchotěsný kontejner

Postup

  1. Připravte si hrnec a nalijte do něj vodu. Nastavte střední teplotu.
  2. Jakmile voda přichází k varu (nesmí vařit), vložte máslo do vody a snižte trochu teplotu, aby voda nepřišla k varu. Poté máslo rozmíchejte metličkou. Máslo se musí dobře rozmělnit. Hlídejte, aby se nepřipálilo.
  3.  Až bude máslo dokonale rozpuštěno, přidejte hašiš (rozdělte ho na menší kousky). Při nízké teplotě opět pečlivě míchejte, aby se hašiš dobře rozpustil. Tento proces bude trvat 30-35 minut. Po uplynutí této doby by výsledná směs měla mít tmavě hnědou, nebo zelenou barvu. Pro docílení plné potence, nechte tuto směs pod bodem varu 1-4 hodiny.
  4. Finální směs pak přelijte do vzduchotěsného kontejneru. Na tomto typu másla je dobré to, že nemusíte nic přesívat. U konopného másla jsou většinou všude zbytky z konopí. Tady to nehrozí.
  5. Kontejner dejte do lednice a nechte pár hodin vychladnout. Doporučujeme raději nechat tuto nádobu v lednici přes noc. Během této doby se máslo hezky oddělí od vody a vytvoří na hladině máselnou krustu.
  6. Vytáhněte kontejner z lednice a opatrně vyjměte hotové máslo. Vodu vylijte. Máslo vyjměte, vyložte prostor uvnitř kontejneru papírovými ubrousky a dejte jej zpět. Tímto je celý proces dokončen. Máslo pak bude čerstvé zhruba dva měsíce.

Jak dávkovat hašišové máslo?

ideální pomocník do kuchyněTento druh másla má mnohem větší kopanec než běžné konopné máslo, takže buďte s dávkováním velice opatrní. V zahraničí se o potenci dozvíte z obalu hašiše. Při domácí tvorbě je dost těžké to odhadnout. Záleží na odrůdě konopí, kterou jste pro tvorbu másla zvolili.
Některé varianty hašišového másla mohou obsahovat 30-50% THC. Kvalitní bubble hash může mít i 70-80%. To je pořádná dávka, jelikož jeden gram může obsahovat 300-800 mg THC. A to už je pecka.
Začněte pro jistotu s malými dávkami a postupně se propracovávejte nahoru. Je dost těžké odhadnout sílu másla, i když všechno měříte správně. Ideální způsob je máslo vyzkoušet tak, že okusíte ¼ čajové lžičky. Pokud nic necítíte hned, hlavně nejezte víc. Dejte tomu tak hodinku a pak uvidíte, co se bude dít. Pokud všechno půjde „jako po másle“ a budete se cítit dobře, klidně dávku zvyšte. Hlavně si to pak všechno s mírou užijte.

Hašišové máslo tedy můžete udělat v klidu ze svého domova a nezabere vám to ani moc práce. Je jasné, že nejprve si musíte vybrat vhodnou odrůdu konopí a pak z ní vypěstovat rostlinu. Až potom můžete vyrábět tuhle specialitu šéfkuchaře. Ať se vám dílo podaří. Jestliže máte s přípravou tohoto typu másla zkušenosti, můžete se o ně s námi podělit v komentářích.

Leave a Reply