
Výrobky z konopí aneb domácí hašišové máslo
Na rostlině konopí je výborné to, že se dá konzumovat mnoha způsoby a je možné z ní vyrobit nepřeberné množství poživatin. Metody konzumace jsou celkem jasné (kouření, vapování, dabbing apod). Co se týče poživatelných výrobků, nejznámější budou asi sušenky z konopí.
Ale co takové máslo? To je nedílnou součástí každého pečení. Tak proč si jej trochu neupravit a neudělat si rovnou hašišové máslo? Teď před vánocemi se možná bude hodit.
Máme pro vás osvědčený recept. Pojďme na něj.
Proč zvolit hašišové máslo než běžné máslo z konopí?
Konopné máslo je známé asi všem, kteří se už někdy pokusili takhle obohatit své vaření/pečení. Pro většinu uživatelů je to naprosto v pořádku, ale někdy možná stojíte o něco, co vás trochu víc nakopne. A právě z těchto důvodů se dělá hašišové máslo. V mnoha aspektech je podobné běžnému konopnému máslu a dá se aplikovat stejným způsobem. Rozdíl je tedy ve výrobním procesu, kdy se místo květů konopí použije hašiš.
V článku z minulého týdne jsme vám trochu popsali hašiš a způsob jeho zpracovávání. Tvoří se z pryskyřice, která se nachází v trichomech (ty obsahují THC a další kanabinoidy). Z této pryskyřice se po daném zpracování vytvoří kostky/cihly hašiše. Výsledkem je obrovské nakopnutí v mnohem menším množství, jelikož hašiš je více potentní, než šišky z rostliny konopí. Tím pádem je ideální pro tvorbu silnějšího másla.
Příprava hašišového másla je navíc rychlejší a jednodušší. Není zapotřebí přesívání rostlinného materiálu, třídění dobrého od špatného materiálu ani drcení šišek.
Jak z rostliny konopí uděláme hašišové máslo?
Než přejdeme k samotnému receptu, je zapotřebí dekarboxylace. Stejně jako u květů konopí, tak i v hašiši se nachází větší množství THCA. Je tedy zapotřebí mírného zahřívání, aby se hašiš stal psychoaktivní. Hašiš rozdělte na několik menších částí a dejte jej do trouby. Bude stačit 40 minut na 115 stupňů. Jakmile to máte, můžete se pustit do výroby.
Ingredience
- 100 gramů másla
- 500 ml vody
- 1 – 5 gramů připraveného hašiše (záleží na potenci hašiše a požadované síle budoucího másla)
Vybavení
- Odměrka
- Středně velký hrnec
- Metlička nebo vařečka
- Papírové ubrousky
- Vzduchotěsný kontejner
Postup
- Připravte si hrnec a nalijte do něj vodu. Nastavte střední teplotu.
- Jakmile voda přichází k varu (nesmí vařit), vložte máslo do vody a snižte trochu teplotu, aby voda nepřišla k varu. Poté máslo rozmíchejte metličkou. Máslo se musí dobře rozmělnit. Hlídejte, aby se nepřipálilo.
- Až bude máslo dokonale rozpuštěno, přidejte hašiš (rozdělte ho na menší kousky). Při nízké teplotě opět pečlivě míchejte, aby se hašiš dobře rozpustil. Tento proces bude trvat 30-35 minut. Po uplynutí této doby by výsledná směs měla mít tmavě hnědou, nebo zelenou barvu. Pro docílení plné potence, nechte tuto směs pod bodem varu 1-4 hodiny.
- Finální směs pak přelijte do vzduchotěsného kontejneru. Na tomto typu másla je dobré to, že nemusíte nic přesívat. U konopného másla jsou většinou všude zbytky z konopí. Tady to nehrozí.
- Kontejner dejte do lednice a nechte pár hodin vychladnout. Doporučujeme raději nechat tuto nádobu v lednici přes noc. Během této doby se máslo hezky oddělí od vody a vytvoří na hladině máselnou krustu.
- Vytáhněte kontejner z lednice a opatrně vyjměte hotové máslo. Vodu vylijte. Máslo vyjměte, vyložte prostor uvnitř kontejneru papírovými ubrousky a dejte jej zpět. Tímto je celý proces dokončen. Máslo pak bude čerstvé zhruba dva měsíce.
Jak dávkovat hašišové máslo?
Některé varianty hašišového másla mohou obsahovat 30-50% THC. Kvalitní bubble hash může mít i 70-80%. To je pořádná dávka, jelikož jeden gram může obsahovat 300-800 mg THC. A to už je pecka.
Začněte pro jistotu s malými dávkami a postupně se propracovávejte nahoru. Je dost těžké odhadnout sílu másla, i když všechno měříte správně. Ideální způsob je máslo vyzkoušet tak, že okusíte ¼ čajové lžičky. Pokud nic necítíte hned, hlavně nejezte víc. Dejte tomu tak hodinku a pak uvidíte, co se bude dít. Pokud všechno půjde „jako po másle“ a budete se cítit dobře, klidně dávku zvyšte. Hlavně si to pak všechno s mírou užijte.
Hašišové máslo tedy můžete udělat v klidu ze svého domova a nezabere vám to ani moc práce. Je jasné, že nejprve si musíte vybrat vhodnou odrůdu konopí a pak z ní vypěstovat rostlinu. Až potom můžete vyrábět tuhle specialitu šéfkuchaře. Ať se vám dílo podaří. Jestliže máte s přípravou tohoto typu másla zkušenosti, můžete se o ně s námi podělit v komentářích.