Není tomu dlouho co jsme pro vás našly recepty na sladké dobrůtky z konopím. Tyto recepty budou na hlavní jídla, které si snadno připravíte doma. Stačí jen vybrat ten, který budete chtít ochutnat a můžete se pustit do vaření. Jen bacha ať ho nepřipálíte byla by to škoda. Dobrou chuť
Masové grassburgery
500 g mletého masa, 150 g strouhaného eidamu (30%), 200 g strouhané cukety, 3 hrsti jemně drcených sušených listů, 4 rozetřené stroužky česneku, 2 vejce,100 g drobně nakrájené cibule, 150 g nakrájených žampiónů, sůl, pepř, chilli koření, hladká mouka nebo strouhanka na obalení, olej na smažení
Do mísy dejte maso a přidejte strouhaný eidam, strouhanou cuketu, listy, česnek, vejce, sůl a koření, cibuli a žampióny. Směs je třeba dobře prohníst (nejlépe rukama). Vytvarujte z ní karbanátky, obalte v mouce nebo strouhance a pomalu smažte v rozpáleném oleji.
Vegetariánské grassburgery
500 g vařené kapusty
150 g strouhaného eidamu (stačí 30%)
200 g strouhané cukety
2 hrsti jemně drcených sušených listů
4 utřené stroužky česneku
3 vejce
50 g másla
100 g drobně nakrájené cibule
150 g nakrájených žampiónů
sůl, pepř, sladká paprika, chilli koření
hladká mouka nebo strouhanka na obalení
olej na smažení
Kapustu rozkrojte na čtvrtky a dobře uvařte v osolené vodě. Nechte okapat a vymačkejte vodu. Rozemelte na mlýnku na maso nebo rozsekejte nadrobno. Dejte do mísy a přidejte strouhaný eidam, strouhanou cuketu, listy, česnek, vejce, sůl a koření. Na másle krátce osmahněte cibuli a žampióny. Nechte trochu vychladnout a přidejte do mísy. Směs je třeba dobře prohníst. Vytvarujte z ní karbanátky, obalte v mouce nebo strouhance a pomalu smažte v rozpáleném oleji.
Tvarohové karbanátky s konopím
podle Magdaleny (množství asi na deset karbanátků)
jedna kostka tučného tvarohu (míchaný tvaroh ve vaničce není vhodný)
150g nastrouhaného tvrdého sýra (Cihla, Eidam ..)
3 lžíce ovesných vloček
1 vejce
sůl, majoránka, pepř, česnek (kdo rád)
konopí na vaření, najemno umleté na kávovém strojku
Z těchto ingrediencí smícháme těsto, které necháme při pokojové teplotě několik hodin uležet. Poté z těsta tvoříme lžící větší noky, obalujeme ve strouhance a smažíme na rozpáleném oleji. Podáváme se zeleninovými přílohami a tmavým chlebem. Účinek se dostavuje asi během jedné až dvou hodin.
Rasta Makarona
Vše dohromady by vám nemělo trvat více než hodinu (příprava cca 4 porcí, v závislosti na vašem apetitu)
400 g makaronů (v nejhorším případě to mohou být i špagety)
40 g hladké mouky
45 g másla
500 ml plnotučného mléka
125 g strouhaného sýra (nejlepší je Gouda)
sůl, černý pepř, muškátový oříšek, několik snítek bazalky
6 rajčat
2 cukety
žlutou papriku
30 g nadrceného konopí (pozor na to, jakého!)
Makarony uvaříme podle návodu na obalu v dostatečném množství osolené vody. Mouku osmahneme na 40 g rozehřátého másla. Za stálého míchání přilijeme mléko a necháme přejít varem. V omáčce roztavíme 100 g sýra, osolíme, opepříme, přisypeme konopí a mírně okořeníme muškátovým oříškem. Rajčata rozkrájíme na osminky, cukety na plátky.
Zapékací formu vymažeme zbytkem másla a navrstvíme do ní střídavě makarony a zeleninu. Zalijeme omáčkou a posypeme zbylým strouhaným sýrem. Zapékáme při 200 °C asi 35 minut. Hotový pokrm ozdobíme snítkou bazalky a žlutou paprikou.
Kuřecí Tikka Masala
Dvě kuřecí prsa
2 x větší cibule
2 stroužky česneku
Graham Masala (tesco, nebo speciální obchody)
Drcený koriander
Smetana ke šlehání
Kuřecí nakrájejte na nudličky, osolte, k tomu najemno nakrájejte dvě cibule a dva stroužky česneku. Na marihuanovém másle osmahnete cibulku s česnekem, po té přidáme nakrájené maso do zlatova. Potom přidejte koření, a zalijte smetanou (může být konopná), nechte lehce zredukovat, pak přidejte pokrájené rajče a 3 lžíce bíleho jogurtu nebo zakysané smetany, lehce nechte probublat. (případně jde zahustit trochou škrobu nebo hladké mouky – rozmíchané v troše studené vody) – musí se nechat povařit. Podávejte s basmati rýží.
Jihočeská vepřová roláda (s konopím)
· 800 g vepřového masa(jde použít i krkovice),
· sůl, pepř, majoránka,
· konopné listí,
· hořčice,
· 100 g prorostlé uzené slaniny
· olej,
· 2 vejce,
· grilovací koření,
· konopné máslo,
· konopné mléko,
· housky,
· párek,
· okurka,
· kapie
Maso rozkrojíme na plát, naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a necháme uležet (než uděláme mléko a máslo,času dost).Takže se vrhneme na výrobu konopného mléka a másla (nebudu to zde zbytečně opakovat…) Rozkrájíme si housky na kostičky přidáme česnek, pepř, sůl, pokrájenou slaninu(salám), majoránku, v misce vedle si promícháme vejce s mlékem,jemně osolíme a zalíváme směs housky a ostatniho koření!!pozor nepřelijte!!tak vytvoříme nádivku. Nádivku rozprostřeme na maso, přidáme plátek slaniny, okurku, kapii, párek a vše co přijde k chuti.(Každý podle svého gusta) Roládu stočíme, převážeme nití a na oleji opečeme ze všech stran. Potom podlijeme horkým vývarem, přikryjeme a pečeme asi 50 minut v troubě. Grilovací koření rozmícháme v trošce oleje, potřeme ním roládu a dopečeme bez přikrytí. Roládu necháme vychladnout, krájíme na plátky a podáváme s bramborem výborná je kombinace Kočičák-Roláda-Budvárek.
Pokud chceme roládu teplou, tak ji nakrájíme a potom plátky ohřejeme v troubě nebo mikrovlné troubě. Studená roláda se krájí mnohem lépe.
zdroj: legalizace.cz